Leonardo da vinci
Galerie en Ateliers

Nieuws

Kunstenaar van de maand Johanan

03 juli 2023

Leonardo da Vinci Ateliers en Galerie aan de Kerklaan in Ermelo brengt graag haar kunstenaars voor het voetlicht. De kunstenaar van deze maand is Johanan van Gelder.

Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben 61 jaar en ik woon in een appartement in Nunspeet. Ik houd mij staande door te tekenen. Mijn vader was predikant. Hij fotografeerde in vakanties vaak kerken en mijn moeder plakte de foto’s in boeken. Toen ik 7 of 8 was begon ik met het tekenen van auto’s. In de 3e klas van de lagere school vond de juf het vreselijk toen ik auto’s tekende.

Wat doe je het liefst bij Da Vinci?
Ik maak graag foto’s tijdens feestjes en uitjes maar als ik in het atelier ben teken of schilder ik meestal kerken in 2-punts perspectief. Ook ben ik wel bezig met klei en glazuur. De onderwerpen zijn vaak: gebouwen, kerken en auto’s. Ik heb ook wel eens een Vincent van Gogh en een soldaat nagetekend.

Hoe zie een atelier/werkdag er voor jou uit?
In de ochtend drinken we eerst een kop koffie en wordt er verteld aan welk project je gaat werken. Voor mij is dat nu een kerk, auto of een bord van klei. Om 12.00 uur houden we pauze met brood en melk en daarna loop ik even een rondje buiten. Om 13.00 uur ga ik weer aan het werk tot 15.00 uur de koffie weer klaar staat en om 15.30 doe ik nog een klein taakje. Dan ga ik tussen 16.00-16.30 uur op de scooter of trein naar huis.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Ik probeer een beeldverhaal te vertellen uit mijn jeugdjaren, autobiografisch. Dan zie je onder andere de kerk van Tricht waar ik gedoopt ben; een gotische kerk. In Driebergen woonden we op een landgoed Hydepark van een baron die door de hervormde kerk gekocht was.

Op welk werk ben je het meest trots?
Ik ben trots op een tekening die ik gemaakt heb van de kerk van Tricht. Ik heb hem getekend met potlood. Daarnaast ben ik trots op een soldaat uit 1800 die ik met aquarelverf gemaakt heb. De aquarellen van een Lancia Beta en een 2CV vind ik ook goed gelukt.

Met welke materialen en technieken werk je?
Ik werk graag met potlood, krijt, houtskool en acrylverf of aquarelverf. Ik wissel het graag af. Het liefst in 2-D en heel af en toe maakt ik ook 3-D schaalmodellen van auto’s.

Exposeer je en waar heb je geëxposeerd?
Ik heb geëxposeerd in het St. Jansdal in Harderwijk in 2022 met een grote groep collega’s van Da Vinci met mijn schilderij van de kerk van Geldermalsen. Tevens exposeerde ik mijn werken in Nunspeet in 2022 in drie verschillende kerken, onder andere in kerk De Ontmoeting, waar mijn ouders predikant en echtpaar waren. Met de tekening van de kerk van Tricht heb ik geëxposeerd bij het atelier Stek in Ermelo. De wethouder vond dit werk erg mooi.

Doe je ook mee met projecten of opdrachten, wat heb je ervoor gedaan?
We hebben een tijd geleden een project gedaan. We gingen sterren maken met kerst en stilleven maken in olieverf. Dat was erg leuk. Het hoogtepunt is wel een prachtig statieportret die gemaakt is voor de kunstroute Da Vinci Etaleert in 2022; het thema was ‘koninklijk’. Ik heb toen een schilderij gemaakt van de auto van Wilhelmina. Daarnaast is er een foto gemaakt van mij als koninklijk chauffeur in een mooie Volvo Kattenrug die gebruikt is van de fa. Broekhuis. Deze foto heeft tijdens de kunstroute in een modezaak gehangen en later met andere statieportretten van da Vinci kunstenaars in het nieuwe gemeentehuis. Onlangs heb ik de foto mogen overhandigen aan Joost Fraanje, de directeur van Broekhuis. Joost vond hem meteen erg mooi. Hij komt te hangen in de koffiecorner van de showroom. Ik ben er heel erg trots op.


22 april 2024

Vacature: Artistiek Medewerker

Stichting Ateliers en Galerie Leonardo da Vinci zoekt een enthousiaste medewerker om ons dynamische team te versterken. Als Artistiek Medewerker ben je verantwoordelijk voor het ondersteunen van de kunstzinnige activiteiten binnen onze creatieve dagbesteding.

03 april 2023

Kunstenaar van de maand Sandra

Leonardo da Vinci Ateliers en Galerie aan de Kerklaan in Ermelo brengt graag haar kunstenaars voor het voetlicht. De kunstenaar van deze maand is de 45-jarige Sandra Karssen. Sandra komt uit Ermelo en werkt 2 a 3 dagen als kunstenaar bij Leonardo da Vinci.

02 maart 2023

Kunstenaar van de maand Emir

Leonardo da Vinci Ateliers en Galerie aan de Kerklaan in Ermelo brengt graag haar kunstenaars voor het voetlicht. De kunstenaar van deze maand is de 25-jarige Emir Aziz Al-Samer. “We zetten hem graag in de schijnwerpers. Sinds vorig jaar november is Emir aan het werk bij Leonardo Da Vinci en sindsdien heeft hij zich sterk ontwikkeld als kunstenaar en dichter.”

08 september 2022

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers in de functie van chauffeur

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers in de functie van chauffeur uit de regio Harderwijk en Ermelo, die cliënt/kunstenaars naar de dagbesteding kunnen rijden en weer terug naar huis.